UIT DE KRANT
Naar beginpagina

 

 

 

 

 

C

Cor Franken krijgt eremedaille

door Fons Pijnen. maandag 28 maart 2011 | 09:50 | Laatst bijgewerkt op: maandag 28 maart 2011 | 10:02

 

STAMPERSGAT - Muzikant Cor Franken (84) heeft uit handen van Jan Verschuren van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen in zaal 't Pleintje de eremedaille ontvangen.

Cor speelt al sinds zijn negende bij de K.E. harmonie St. Cecilia. Maar liefst 75 jaar al blaast hij zijn partijtje mee.

In 1936 startte hij bij schoolmeester Korsmit op hoorn en verwierf in 1953 de bijnaam 'de uil'. Hij kreeg die bijnaam nadat hij bij een optreden op de radio tot ieders verbazing De uil zat in de olmen speelde. In de jaren zestig speelde Cor in de hoogste afdeling bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. De jubilaris kreeg zijn opleiding bij dirigent Janus Maas. En voor een negenjarig manneke bestond de keuze toentertijd uit de bugel of de corhoorn. Deze laatste, door Cor steevast erpel-benneke genoemd, was voorhanden. In 1970 slaagde dirigent Wim Notenboom er in hem te verleiden tot de echte waldhoorn, die hij tot op de dag van vandaag nog steeds bespeelt.

Franken is al jaren een trouw aanhanger van 'het groepje'. Dit is een ploegje dat zich na de repetitie aan de ronde tafel verzamelt. Hier drinkt hij steevast een wit wijntje. Later op de avond gaat hij over op de jonge klare. Zijn zorg is steeds om de serieuze gesprekken niet te lang te laten duren.

Jan Verschuren: "Iemand als Cor, die al 75 jaar actief speelt, is een zeldzaamheid die ik nog niet heb meegemaakt. In feite krijgt iemand bij 40 jaar de gouden medaille, waaraan bij elke tien jaar extra steeds een edelsteen wordt toegevoegd. Maar verder dan tot de 70 jaar gaan we niet. Dit is werkelijk een unicum."

 

bron: BNDeStem maandag 28 maart 2011

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Jubilarissen bij St. Cecilia

Bron: Halderbergse Bode 21-04-2010

STAMPERSGAT - Na de ledenvergadering van vrijdag 9 april werden twee jubilarissen gehuldigd omdat zij 60 jaar bij de vereniging betrokken zijn. Dit waren mevrouw Rina de Bruijn en de heer Wim Rommers.

Uit handen van mevr. Nefs van de FKM kregen zij, na een opsomming van hun loopbaan bij de harmonie, een speld en een oorkonde uitgereikt. Namens de vereniging kregen zij van voorzitter Siem de Hoop de bijbehorende bloemen. Rina speelt al die tijd al op klarinet en Wim sloeg de grote trom en hanteerde de bekkens. Voor meer foto’s kunt u terecht op www.ceciliastampersgat.nl. De harmonie is op dit moment flink aan het repeteren voor het onderling muziektoernooi, Festicom, wat plaats vindt op zaterdag 24 april in ‘t Veerhuis te Oud Gastel en begint om 19.30 uur. Wij spelen daar als eerste. Tot dan.

Klik op foto voor groot formaat

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geslaagd concert in de Steiger in Stampersgat
smartlappenkoor De kreunende tram en harmonie St Cecilia

Bron: Halderbergse Bode 5-11-2008

STAMPERSGAT - Op zaterdagavond 25 oktober jl. hebben smartlappenkoor De kreunende tram en harmonie St.Cecilia een gezamenlijk concert verzorgd.

Het is de eerste keer dat deze 2 verenigingen, die beide uit Stampersgat komen, samen een concert ten gehore brachten. Een optreden van een smartlappenkoor samen met een harmonie is een geheel nieuwe vorm, bedacht door de dirigent van de harmonie, Wim Notenboom. Het programma bestond uit solo-optredens van beide verenigingen en als sluitstuk een gezamenlijk optreden van koor en harmonie. De avond begon met het optreden van de harmonie. Als vanouds een optreden met de altijd vrolijke noot van dirigent Wim Notenboom. Een afwisseling van mooie, leuke en herkenbare muziek die gespeeld werd door muzikanten die er echt plezier in hebben. Het smartlappenkoor verzorgde daarna hun solo-optreden. Dirigente Cisca van der Zande brengt het “met gevoel” zingen weer op een hoger peil. Dit koor “pakt” je aandacht volledig als zij hun liedjes ten gehore brengen, van het serieuze lied tot de alom bekende meezingers. Het leerlingenorkest had ook een erg leuk optreden. Met als hoogtepunt het verhaal met begeleidende muziek van de Rattenvanger van Hamelen. Het verhaal werd erg leuk voorgelezen door Demi Onings die door de dirigent werd voorzien van rattenvangershoed en natuurlijk een rat... de leerlingen werden voorzien van een slaapmuts... wat een hoop hilariteit gaf... Het stuk Conquest of Paradise, met Nederlandse tekst van koordirigente Cisca van der Zande werd prachtig vertolkt door het koor samen met de harmonie. Het koor, dat normaal gesproken alleen het Nederlands lied vertolkt, heeft op verzoek van dirigent Wim Notenboom voor dit concert ook engelse liedjes van Vera Lynn ingestudeerd. Ook dit klonk niet geheel onverdienstelijk....volgend jaar het duitse lied? Als afsluiting werd het Brabantse land gespeeld en gezongen door het koor en het enthousiast aanwezige publiek, die de tekst via een beamer te zien kreeg, verzorgd door Johan Ernest van de harmonie.

Dit concert was een prachtig samenspel van smartlappenkoor en harmonie. Wat beide verenigingen betreft, een daverend succes en voor herhaling vatbaar!

http://www.internetbode.nl/DorisEpaper/10%20De%20Halderbergse/epaper/1245832.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Muzikale verbroedering van jonge talentjes

BNDeStem maandag 22 september 2008

Na uren repeteren klonken de orkesten als een eenheid èn als een klok. foto Chris van Klinken/het fotoburo

foto Chris van Klinken/het fotoburo

Na uren repeteren klonken de orkesten als een eenheid èn als een klok.

HOEVEN - Uit heel de gemeente Halderberge waren ze gisteren naar Het Kompas in Hoeven gekomen voor de Halderbergse Jeugdmuziekdag.

In totaal 59 muzikanten, vooral jeugdleden van de verschillende muziekgezelschappen uit de gemeente, speelden hun partij enthousiast mee.

Het vergde uren repeteren onder leiding van Dick Hesselink van fanfare St. Caecilia uit Hoeven. Hij wist de klanken van de leden van harmonie St. Caecilia uit Stampersgat, de Gastelse Fanfare, de Oudenbossche Harmonie, FCO uit Bosschenhoofd en enkele individuele jonge muzikanten uit Zegge in enkele uren tot een welklinkende eenheid te smeden.

Het was overigens niet alleen de muziek die de inwoners van de verschillende dorpen gisteren verbroederde. Er was ook sport en spel, en in een quiz werd de parate kennis van de deelnemertjes op de proef gesteld. Lydia van Meer had het er maar druk mee. Zij is mede-organisatrice, muziekdocente, dirigent van het studie-orkest van Sint Ceacilia en gisteren belast met het nakijkwerk van de quizvragen.

Aan het eind van de dag traden twee orkesten aan voor het slotoptreden. De beginners brachten delen uit Let's do it van Ivo Kouwenhoven ten gehore, de gevorderden speelden Mix bag van Peter Martin.

Zo zorgden de jongelui - bijgestaan door enkele routiniers op de minder populaire instrumenten (de tuba, de bassen) - voor een concert, waarvoor ouders en grootouders, broers en zussen en vrienden en vriendinnen massaal toestroomden. Zij beloonden de opvoerenden met een warm applaus.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Halderbergse Bode 4 april 2008

St. Cecilia Stampersgat huldigt jubilarissen

STAMPERSGAT - Op vrijdag 4 april heeft harmonie St. Cecilia Stampersgat tijdens de jaarlijkse ledenvergadering haar jubilarissen gehuldigd.

Joost van Middelkoop heeft de onderscheiding voor het 10-jarig lidmaatschap ontvangen, Ingrid Hendrickx en Bert Oosterbeek zijn gehuldigd voor het 25-jarig lidmaatschap met bijbehorende bondsonderscheiding. Aansluitend volgde een gezellige gourmetavond voor de leden met aanhang en enkele genodigden van de vereniging.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BNDeStem maandag 10 december 2007

Strijd tussen nootjes en zweetdruppeltjes

Maandag 10 december 2007 - ETTEN LEUR - De spanning was dikwijls om te snijden tijdens de concoursdagen van de Brabantse Bond van Muziekwedstrijden die dit weekend gehouden werden in de Nobelaer.

Conclusie: Nederland en Oranje uit Rucphen blijft in de reeds verkregen divisie; St. Caecilia uit Zegge kreeg het advies te starten in de vijfde afdeling. Zowel tijdens de podiumwedstrijden voor de drumbandsector van zaterdag als de concertwedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten die gisteren werden gehouden, hebben honderden amateurmusici uit het hele land op het puntje van hun stoel gezeten om maar zo goed mogelijk te presteren. Er hing dan ook veel van het optreden af: een eventuele promotie naar een hogere divisie maar ook een mogelijke degradatie.

Het feit dat de orkesten het qua publieke belangstelling moesten doen met een handje vol toehoorders, veelal eigen aanhang, maakte hun optreden er niet makkelijker op. Wetend dat de strenge jury ieder nootje wikt en weegt, opende harmonie Sint Cecilia uit Zegge voor een praktisch lege zaal. Dit orkest wilde zich laten testen om te weten in welke afdeling het zich in de toekomst in moet laten schrijven. Spannender werd het voor St. Cecilia uit Stampersgat, dat in de laagste, vijfde divisie uitkwam maar stiekem hoopte te promoveren. Gezien de prille leeftijd van verschillende muzikanten tussen duidelijk oude rotten in het vak mag dit orkest ondanks wat onzekere inzetten op een geslaagd optreden terugzien. Desondanks vond de jury dat dit orkest nog even beter in dezelfde afdeling kan blijven spelen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maandag 5 november 2007 - OUDENBOSCH - Muziek van eigen bodem. En dat negen uur lang.

 

Ruim vierhonderd jonge en oude 'talenten', van vijf tot 95 jaar, uit de gemeente Halderberge vertoonden hun kunsten, zaterdag en zondagmiddag in cultureel centrum Fidei et Arti in Oudenbosch. Het gebeurde op het podium van Halderberge Muzikaal. En het was een genoegen om naar hen te luisteren. Met het thema It's Showtime, there's no business like showbusiness werd geknipoogd naar de jaren'50 en '60. Toch gaat de organisatie na zeventien jaar - het muziekfeest in Oudenbosch heette aanvankelijk anders omdat Halderberge pas sinds 1997 bestaat - zich bezinnen op de formule. Het automatisme is te groot geworden.

Afgelopen weekend deden voor het eerst sinds jaren alle vijf de Halderbergse dorpen mee. Dus ook Hoeven was van de partij. Ook was er voor de eerste maal geen avondoptreden op zaterdag, omdat er hiervoor te weinig belangstelling van deelnemers was. Toch was het typisch Halderbergs gezellig. Zaterdag met Harvano, Klein Rome, leerlingen Sponselee, Confetti Klanken, Alaafiya, de Bossche Maten en Exclusief, en gisteren met Hoklavier, Duo hobo/piano, St.Cecilia, Vox Populi, FCO, West Brabants Gemengd koor, Ruimteorkest en St.Caecilia.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zinderend dorpsfeest in Stampersgat

BNDeStem 27-8-2007

door Fons Pijnen

Maandag 27 augustus 2007 - STAMPERSGAT - De 1300 inwoners van Stampersgat hebben vandaag waarschijnlijk meer dan normaal wat moeite om in het gewone ritme te komen.

 
Drie dagen lang was het dorp immers ondergedompeld in een zinderend feest. De Stichting Dorpsdag en c.s. de Meekrap zorgden er met heel wat vrijwilligers voor dat niemand een alibi kon hebben om thuis te blijven. Vrijdag was de seniorenmiddag met Snot en Kwiel, bliezen kapellen op het festival de hoogste noot en kreeg de 55-jarige carnvalsstichting bij de jubileumreceptie heel wat handen te schudden. Zaterdag was het voor buitenstaanders wel even schrikken. Want waar trekt eind augustus een kindercarvalsoptocht? En waar zijn dan alle straten al versierd? In het dorpje Stampersgat natuurlijk. Verder zorgde Pipo Soeki voor de lachspieren en de foute avond (dit was het thema) in de tent ging met gelegenheidsband S4U (Stampersgat For You) en Johnny Amsterdam toch wel heel erg goed. De dorpsdag van gisteren trok zeer veel volk in het centrum. Voor de derde opeenvolgende dag kermis. En in de grote tent op het JF. Vlekkeplein/ Dennis Leestraat zorgden smartlappenkoren voor een geslaagde editie van Halderberge Zingt met uiteraard de zangers van de Kreunende Tram uit eigen dorp. In de kerk was een expo van 55 keer 11 jaar carnaval. Op de straten de één-euro-kraam Belangenvereniging Behoud Open Polders, de Revuegroep La Grande Tombola, grijpkraan Lucky Star, zeer veel stands, kramen, overvolle terrasjes en muziek van 't Kan Nog Net.

Mientje Heijnen van de Stichting Dorpsdag heeft het druk, maar glundert van oor tot oor. "In Stampersgat lukt zoiets gewoon. Zeker als ook het weer nog eens meezit. En het geheim. Het geheim van het succes is steeds dat iedereen voor iedereen hier klaar staat. En dat is nou typisch Stampersgat."

Na het verbranden van heks Rubia en een groots vuurwerk, keerde de feestende Stampersgatters weer huiswaarts.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rommelmarkt brengt 250 euro in het laatje

(BnDeStem 23april 2007)

Maandag 23 april 2007 - STAMPERSGAT - De rommelmarkt die gisteren in zaal La Plaza in Stampersgat

 werd gehouden, heeft een nettobedrag van ongeveer 250 euro opgeleverd.

Dit bedrag wordt toegevoegd aan het instrumentenfonds van harmonie St. Cecilia. 

Waarschijnlijk als gevolg van het mooie weer werd de rommelmarkt niet zo druk bezocht. 

Niettemin was de organisatie tevreden met het resultaat.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zeventig jaar tweede viool op de hoorn

Door Rens Elst

Vrijdag 31 maart 2006 - STAMPERSGAT – Cor Franken wordt dit jaar tachtig. Hij ziet er uit als vijftig. Badmintont, fietst en volgende week gaat hij voor de zoveelste keer naar zijn zoon in Texas. Een actieve en vooral muzikale krasse knar die vanavond wordt gehuldigd, omdat hij zeventig jaar lid is van harmonie Sint Cecilia uit Stampersgat.

Een leven vol muziek. Terwijl zijn ouders helemaal niet muzikaal waren. Het was dan ook de ‘schuld’ van bovenmeester Korsmit. Zijn oproep aan de leerlingen om lid van de harmonie te worden, was niet tegen dovemansoren gericht.

„35 Kinderen gingen naar café Vissenberg om er de repetities van Korsmit te volgen. Ik was negen jaar en kreeg een hoorn in m’n handen. Korsmit was zo a-muzikaal als deze tafelpoot. We kregen van hem theorieles. Maar als hij Wees vlug en flink bij ’t werken mijn kind moest voorspelen, dan, nou ja, daar bakte hij dus niks van.“

Franken speelt met een wijsvinger ‘piano’ op tafel.

Hij lacht en doet voor hoe hij als klein manneke op zijn errepelbenneke, zijn aardappelmandje, speelde. Hij stopt onzichtbare aardappels in de toeter van zijn instrument.

Drankprobleem

„Dirigent Janus Maas leerde mij blazen en bezorgde me een drankprobleem. God, wat kon die man spelen. Echt alles. Gaf hem een strijkbas, een trompet of een viool, maakte niks uit. Hij speelde overal op. En hij lustte wel een borreltje. Als hij voordeed hoe ik moest blazen, pakte mijn hoorn en zette zijn lippen erop. Daarna proefde ik wat hij gedronken had. Ik drink het nog steeds, ouwe klare; heb ik van jongsaf aangeleerd“, zegt Franken lachend.

Een leven vol verhalen. Hoe hij naar de ambachtsschool in Roosendaal ging om bankwerker te worden, maar hij werd bakker en belandde uiteindelijk net als zoveel Stampersgatters in de Suikerfabriek die werd opgericht door J.F. Vlekke. De sociaal bewogen directeur richtte 101 jaar geleden ook de fanfare Sint Cecilia op. Franken woont sinds 1946 op het J.F. Vlekkeplein. De cirkel is rond.

Stampersgat leed zwaar onder de oorlog, maar krabbelde overeind. Franken maakte het allemaal mee. Hij zag het dorp veranderen. De boten vol suikerbieten verdwenen. De boeren met hun trekkers maakten plaats voor vrachtwagens vol bieten.

Bietencampagne

Als de bietencampagne draait, is Stampersgat drie keer zo groot. Op de rivier ligt een compleet dorp. Het riviervolk brengt leven in de brouwerij. Van de kerk tot aan de fabriek puffen de trekkers.

Tijdens de oorlog maakt Sint Cecilia geen muziek. De instrumenten liggen achter slot en grendel in de fabriek. De harmonie weigert zich aan te sluiten bij de Kulturkammer.

Na de oorlog bloeit de vereniging op. De muzikanten gaan bij elk jubileum de straat op. Terwijl het bestuur binnen bij de feestvarkens zit te pimpelen, speelt het orkest op straat. Het muzikale niveau stijgt. Sint Cecilia groeit uit tot een orkest met nationale faam.

„Elk weekeinde speelden we wel ergens op een concours of vooral in België in optochten. Het was elke week raak. Dat leverde geld op. Als we in België speelden, kregen we 20 francs de man. Mooi meegenomen. We kochten er gala-uniformen van. Het was geen lolletje meer. Mensen stopten er mee. Van de 35 leerlingen bleven er na de eerste lessen vijf over. Van die vijf ben ik nu nog de enige die over is. De opleiding die wij kregen, stelde niet veel voor. Er werden mensen voorgetrokken. Ik moest hoorn gaan spelen, maar ik had liever saxofoon gespeeld. Dat mocht dus niet. Ik speel het wel hoor, op het orgel.“ Franken kan zich geen leven zonder Sint Cecilia voorstellen.

Optredens

De harmonie zorgde er voor dat de Stampersgatse jongeren buiten het dorp kwamen. Hij dacht nooit aan stoppen, hoewel het aantal optredens tegenwoordig veel minder is geworden.

„We gaan de straat alleen op met Koninginnedag, met Sinterklaas en met carnaval.“

Het spelen gaat hem nog goed af. Aan ammezuur geen gebrek. Soms zit er weleens een verkeerde noot bij, maar dat heeft te maken met gewenning.

„Ik had altijd een es-hoorn en nu een f. De g op die hoorn zit op het eerste ventiel. Dat was bij die andere hoorn niet. Uit gewoonte zit ik er weleens naast. De hoge noten haal ik ook niet meer. Maar dat is geen probleem. Die sla ik dan over. Merkt niemand. Ik speelde tweede hoorn. Valt dus niet op. Tweede viool op de hoorn.“